Kako je nastala pesma ,,Selma"?

Naime, pesmu Selma je 1949. godine napisao pesnik i humorista Vlado Dijak,posvetivši je devojci u koju je bio zaljubljen, Selmi Borić. Kako je Selma ispričala u jednoj emisiji, ona se sa Vladom upoznala 1945. godine, kada je imala samo  16 godina. Vlado je već tada pokazao simpatije prema njoj. Selma je rodom iz Zenice, ali je u školu išla u Sarajevo. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do železničke stanice.  Ispratio je u voz, prozor pored kojeg je sela bio je razbijen. On joj je dobacio: „Selma ne naginji se kroz prozor“.

Nakon tog susreta, Vlado Dijak je napisao pesmu, a Selma nije znala da je takav utisak ostavila na njega.  Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pesma Selma. Niko od kolega joj nije verovao da je ona baš ta Selma o kojoj se peva. Prvi put Selma je čula tu pesmu u izvedbi Bijelog dugmeta 1975. godine u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.

U jednoj emisiji Selma je izjavila kako Vlada njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, samo je zadivljeno gledao, rastali su se, a nikad se čak nisu ni poljubili. 

Selma se prvobitno zvala Mina! To su stihovi mog kolege Vlade Dijaka, koji je jednom putovao vozom sa izvesnom Minom, pa se odmah zaljubio i, kako to već biva kod pesnika, posvetio joj pesmu naslovljenu njenim imenom! Onda ju je doneo meni da je objavim u časopisu gde sam bio urednik, i kada ju je Brega pročitao, toliko mu se dopala da je rešio da je snimi. A kad sam ga pitao zašto je Mina promenio u Selma, on mi kaže:,,Dijak se predomislio, sad je zaljubljen u neku Selmu, pa nema smisla da se pesma zove po bivšoj!"


Izvor:

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje