Greske u filmovima i serijama

Kada sam radio postove vezane za greske u serijama ,,Srecni ljudi" i ,,Sulejman Velicanstveni",dosao sam na ideju da uradim i jedan jedinstveni post o pojedinim greskama koje su se sasvim slucajno potkrale u raznim filmovima i serijama.Neke od tih gresaka svakako jesu opravdane,tako da ih ja licno i nebi isticao,ali ima onih koji bi to vrlo rado uradili.Vise mi smetaju sustinske greske,tipa da u jednoj epizodi kazes jednu adresu,a u drugoj drugu,a da pritom nema ni govora o promeni adrese,ili greske u imenu ili prezimenu neke uloge.Ovo nije bio slucaj samo sa serijom ,,Srecni ljudi",evo jos nekih primera:

 

1.Lude godine

U ovom filmskom serijalu glumac Marko Todorovic tumaci Zikinog prijatelja Milana,koga su u prva dva dela oslovljavali sa Milan Djordjevic,a u ostalim Milan Todorovic.

 

2.Slicna situacija bila je i u seriji ,,Moj rodjak sa sela",ali i sa filmom ,,Pljacka treceg rajha".




3.Serija ,,Bela ladja" imala je 'pak neke druge greske.


4.Takodje,veliki problem jeste i kada postoje istorijske greske,kao sto je slucaj sa serijom ,,Sulejman velicantsveni",partizanskim filmovima ili filmom ,,Montevideo,Bog te video"gde se prikrivaju istorijske cinjenice.Evo primera kod serije Kraj dinastije Obrenovic:Glumci koji su tumacili Djordja Gencica(Miodrag Krivokapic) i Dragutina Dimitrijevica Apisa,samo su isti nastup imali kao ove istorijske licnosti,dok fizicki nimalo nisu podsecali na njih.U filmu ,,Lajanje na zvezde",potkrala se 'pak neka druga greska,evo i koja.

Film jeste snimljen 1998.godine,ali prica Milovana Vitezovica je iz '60-ih godina proslog veka-Titov rezim i Sv.Sava ne idu zajedno.

Ovo su neke bitne greske;ima i onih nebitnih,kao sto su drzanje jedne stvari u jednoj ruci,pa nakon dve sekunde drzanje druge stvari u istoj ruci,a da pritom nije snimljeno,niti u scenariju predvidjeno odlaganje stvari.

                                                     
                                                     

5.Nije izostala ni serija ,,Selo gori,a baba se ceslja".Evo sta kazu odredjeni izvori:

Greska u 80. epizodi. Automobil je bio parkiran pored  Radoslavljevog auta,sto mozemo videti u  79. epizodi kako dolazi Labuda i parkira automobil ispred, dok u 80. epizodi, Radasin gleda kroz prozor, ali auta Labude nema. Kako to,videli smo da Labuda spava, kako je mogla odvesti auto? Greska!

6.Air Force One (1997)

Plasticni eksploziv koriscen na vratima kabine je C-4. Kad se baci (kao sto je prikazano), C-4 ne moze da eksplodira jer zahteva koriscenje detonatora.

7.Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Tokom scene u kojoj se Jack spusta niz konopac, primecuje se da svaki engleski vojnik puca vise od jednog puta. U vreme u kojem se odvija radnja filma to nije bilo moguce buduci da automatsko oruzje nije izumljeno pre sredine 19. veka.

8.Minority Report (2002)

Radnja filma se desava 2054. godine i u jednoj sceni se vidi bilbord na kojem pise da su izbori u utorak, 22. aprila, medjutim, 22. april 2054. godine pada u sredu.

9.Aladdin (1992)

Animatori su se potrudili da svaki tekst u filmu izgleda kao da je na arapskom jeziku. Da nisu o svemu vodili racuna govori scena u kojoj Jafar i sultan citaju zapis i oci im se pomeraju s leva na desno. Arapsko pismo se cita s desna na levo.

10.Shrek (2001)

Lord Farquaad zeli da se ozeni princezom kako bi postao pravi kralj. Ogledalo mu pokazuje tri princeze od kojih treba da izabere jednu: Pepeljugu, Snezanu ili Fionu. Zapravo, Pepeljuga nije rodjena kao princeza. Jedini nacin da ona postane princeza bio je se uda za princa.

11.Spiderman 3 (2007)

Tokom scena borbe sa Sandmanom u oklopnom vozilu, u pozadini se vidi neboder Terminal Tower koji je obelezje Klivlenda, najveceg grada u Saveznoj drzavi Ohajo, u kojem su ove scene snimane. Radnja se odigrava u Njujorku.

12.Titanic

Klip koji govori vise od 1000 reci.


13.Nasa mala klinika

Sve opisano u sledecim klipovima.


14.Munje

Ovaj domaci film,krije slicnu gresku kao filmski serijal ,,Lude godine".


Takodje,desava se i to da u serijama i filmovima,glumac koji igra dete mladji je jedno desetak godina od svojih kolega koji igraju roditelje u toj seriji ili filmu,zavisi o cemu se radi.Takav primer imali smo u seriji ,,Bolji zivot",gde je Boris Komnenic(Sasa Popadic) mladji od Marka Nikolica i Svetlane Bojkovic(Giga i Emilija) bas desetak godina,a igrao je njihovog sina.Ovo bas i ne mora da se tretira kao greska(mada moze) zato sto danas postoje sminke,perike,farbe i sprejevi koji glumca mogu da ucine mladjim ili starijim,zavisno od potrebe filma.Takodje i u seriji ,,Porodicno blago" potkrala se jedna greska.Naime,radi se o tome da se glumica Svetlana Ceca Bojkovic u jednoj od epizoda na pocetku serije predstavlja kao Valerija Golubovic,a njena uloga je Valerija Gavrilovic(u pitanju je epizoda gde Valerija posecuje Kokana u bolnici,da bi izvukla iskaz da brani klijentkinju,koja je ovome u oci sipala zivu sodu).

Zasto dolazi do ovakvih gresaka?Zato sto reditelji ne obracaju paznju na detalje,vec na tekst u scenariju i na to kako ce glumac da izvede svoju ulogu.Da li se reditelji trude da ne ponavljaju svoje greske?Naravno da se trude,samo sto nestaju stare,a dolaze nove.Ipak,treba ih razumeti,jer nije lako napraviti film.

prijatelj Milan (Marko Todorović) se prvo prezivao Đorđević (tako mu se obraća direktor škole koga je igrao Stevo Žigon) dok je u svim ostalim delovima ovog serijala nosio prezime Todorović. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zabava/filmovi/buzz/Ovo-su-greske-u-domacim-serijama.a-219843.914.html#sthash.wfCOCwfM.dpu
prijatelj Milan (Marko Todorović) se prvo prezivao Đorđević (tako mu se obraća direktor škole koga je igrao Stevo Žigon) dok je u svim ostalim delovima ovog serijala nosio prezime Todorović. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zabava/filmovi/buzz/Ovo-su-greske-u-domacim-serijama.a-219843.914.html#sthash.wfCOCwfM.dpuf

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje