Istorijski propusti u filmu ,,Boj na Kosovu"

Kultni film Zdravka Sotre, ,,Boj na Kosovu" reziran je 1989.godine,ali sa izvesnim greskama.

Mnogi zvanicni portali,primetili su ovu gresku koja se pojavljuje na pocetku filma;traktor koji nije postojao u tom istorijskom dobu.


Kada sam radio tekst ,,Greske u filmovima i serijama" ,napisao sam da je tesko napraviti film i da dolazi do ovakvih gresaka,zato sto se reditelji koncentrisu na to kako ce glumci da iznesu uloge i koliko ce da se drze scenarija.Medjutim,ovde postoje i bitniji istorijski propusti o kojima je govorio prof. Dr Jovan I. Deretic ne obaziruci se na film,vec na istorijske cinjenice.


Ovu vest preneli su brojni portali,ali se niko nije zapitao zasto Zdravko Sotra nije rezirao film po ovakvim cinjenicama.Sotra je radio film po zvanicnoj istoriji(za koju smo svi svedoci da je ona shodno interesima elite bila vise puta prekrajana,posebno kod 2.svetskog rata) u vreme kada ovi podaci nisu bili poznati srpskoj javnosti,jer film je radjen 1989.godine,a ovakvi podaci su se pojavili posle 1997.godine.Ipak,ne mozemo slavnog reditelja da okrivimo zbog toga,ali mozemo da konstatujemo kako stvari realno stoje.Takodje,mozete opsirnije da saznate detalje ove price u knjizi Miloslava Samardzica ,,Tajna Vukove reforme",izdata 1995.godine. 

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje