Aktuelne skracenice

Culi smo verovatno za mnoge skracenice preko TV-a,radija ili smo za njih saznali u novinama,a da se nikad nismo zapitali sta one zapravo znace.Za neke pojmove 'pak nismo ni znali da je rec o skracenicama,vec smo mislili da su u pitanju pojmovi izrazeni punim imenom.Hajde da pogledamo,o kojim se to skracenicama radi.

1.MC

MC znaci microphone control.Ovo nazalost MNOGI MUZICARI NE ZNAJU i stvarno je velika sramota da brojne pevacice,koje su snimale duete sa muzicarima ovakve vrste,nisu se nikada zapitale sta bi ovo znacilo.

2.DJ

DJ je disk jockey.Danasnji klinci znaju da DJ pusta muziku u klubovima,ali skoro da niko od njih NE ZNA ZNACENJE OVE SKRACENICE.

3.VIS

VIS je vokalno instrumentalni sastav.U pitanju je zaboravljena skracenica,zato sto vise nemamo muzickih sastava takve vrste.

4.Prslook band

Za ovo niko nije ni slutio da je rec o skracenici i da je puno ime benda ,,pop,rock,scena,Srbija,look(gleda) band".

5.S.A.R.S.

Puno ime ove popularne grupe glasi ,,Sveze amputirana ruka Satrijanija". 

6.MVP

Ovu skracenicu nosi grupa cije ime glasi ,,Mi volimo prsutu".

7.EKV

EKV je skracenica za kultni bend ,,Ekaterina velika".

8.VIP

U pitanju je skracenica engleskog porekla koja znaci very important person,a koja u prevodu na srpskom  jeziku znaci veoma vazna osoba. 

9.R.I.P.

Rec je o skracenici latinskog porekla koja znaci requiescat in pace,sto bi znacilo pocivao ili pocivala u miru;zavisno od toga na kog se odnosi.

10.KISS

Za ime ovog benda postoje tvrdnje da je njihov pun naziv knight in satan's service,sto na nasem jeziku znaci vitezovi u sotonskoj sluzbi.Clanovi ovog benda uporno demantuju ovo,ali kako im verovati kada ugledamo njihov scenski natup.

11.ABBA

Ovu skracenicu nosila je najpopularnija svedska,evropska,pa mozda i svetska pop grupa i ona je predstavljala pocetna slova clanova imena iste;Agneta,Björn,Benny,Anni.

12.SMAK

SMAK zapravo nije pravo ime stare rock grupe,vec je to samostalni muzicki ansambl Kragujevac.

13.ET

Svi znamo za hrvatsku dance grupu pod ovim imenom,ali retko ko zna da ET nije puno ime ove grupe vec ,,Electro team".

14.R'n'r

Ono sto ne znaju danasnje generacije,a znaju neke malo starije jeste da je R'n'r  skracenica za muzicki zanr rock and roll,kod nas poznat kao rokenrol,a kada original naziv prevedemo dobijamo sledeci pojam:,,kamen i kotrljanje".

15.R'n'b

Rhytm and blues,ritam i bluz na nasem jeziku;pravac crnackih muzicara uz kombinaciju jazz i bluz zvuka,sa gitarama,trubama i raznim instrumentima,s tim sto je danas ovaj pravac dobio potpuno drugaciju prirodu.

16.PR(public relation's-odnosi sa javnoscu)

Ova skracenica kod nas jos uvek nije dovoljno poznata,niti precizno definisana.Naime,rec je o menadzeru koji javno deluje u svoje ime,a za racun svog poslodavca.

17.CD

CD je skracenica za cuvenu floskulu ,,compact disk".Namenu ovog tehnickog proizvoda ne moram da objasanjavam,jer verujem da ste se upoznali sa tim bezbroj puta do sada,tako da mogu samo da dodam da je ovaj proizvod naslednik gramofonske ploce.

18.MESAM

MESAM znaci medjunarodni sajam muzike.Taj sajam iliti festival postojao je u doba SFRJ i odrzavao se u Beogradu,njenom glavnom gradu.Ideja je bila da se na njemu takmice izvodjaci iz citavog sveta,kako bi na polju kulture tadasnja Jugoslavija dobila na znacaju.Medjutim,to se nazalost nije desilo,umesto toga takmicli su se samo izvodjaci sa prostora,tada maticne zemlje SFRJ.Raspadom te drzave,ukinut je i taj festival

19.SOKOJ

SOKOJ je savez organizacija kompozitora Jugoslavije,i bavi se zastitom autorskih prava svojih clanova na teritoriji Republike Srbije.

20.ZAMP

ZAMP je udruzenje slicno SOKOJ-u,s tim sto je SOKOJ u Srbiji,a ZAMP je u Hrvatskoj;i ovo ZAMP znaci zastita autorskih muzickih prava.

21.LP

LP je oznaka za Long Play ploce;u pitanju su ploce tj. studijski albumi sa vecim brojem pesama(vise od 10),gde ni jedna od njih ne traje krace od 4 minuta. 

22.®

Oznaka ®,koristi se da se njome oznace filmovi koji prikazuju naslini sadrzaj.

23.PGP RTS

Ova skracenica predstavlja produkciju gramofonskih ploca,radio televizije Srbije.

24.KUD

Ovo je skracenica za kulturno umetnicko drustvo.

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje