Pojam scene

Scena,sta to bese?

Kako sta to bese,pa mesto gde nastupaju filmski,pozorisni i muzicki umetnici,to je bar jasno;drugi nazivi su joj bina ili podijum.

Ama,rec scena sta znaci?

Stvarno,odakle takav termin u ovoj oblasti?

Na to pitanje odgovor daje istoricar Radovan Damjanovic u svojoj video kolumni ,,Drasticno",pa da pogledamo.



Dakle,sta kaze Damjanovic?Koje se reci tu pominju;skin,engleska rec od srpskog glagola skinuti,pa starogrcka skene(sator),opet od skinuti,pa pozoriste-skena,scena;e tu smo!Dakle,koren reci scena je od skidanja.Surovo,zar ne?

Pitamo se zasto je oskudna odevenost postala dominantna na sceni i kazemo da toga ranije nije bilo.Bilo je,ali nije bilo namenjeno sirokim masama,vec samo onima koji su znali tajnu ove reci.Sirokom neobrazovanom drustvenom sloju,bilo je godinama nudjeno nesto pristojnije,ali samo to,dok se nisu navikli na pesmu i na igru,i postali zavisni od toga;a onda je usledila promocija tzv. golotinje koja je i danas aktuelna.

Sta se desilo 'pak sa obrazovanim drustvenim slojem?

Pa za njih je bilo lako,oni su imali poseban program,gde su uzivali u filmovima posebne vrste,svlacenje glumica u pozoristima je bila retka pojava,a oskudno odevene pevacice su bile prisutne na privatnim zabavama,dok su siroj javnosti bile drugacije predstavljene.Sta je bilo sa plesacicama?Pa isto kao i sa pevacicama,prvo u barovima posebne vrste,a danas je to u diskotekama,u vecim gradovima kao dobar dan.

Ovaj trend je bio aktuelan u antickim vremenima,ali sa prijemom hriscanstva doslo je do zanemarivanja takve kulture,da bi ona opet postala popularna kada je doslo do njene komercijalizacije.Pa kako to?Pa tako sto su zabavu i kulturu smislili bogati,da bi manipulisali sirotinjom,a onda kada su se u redovima te sirotinje pojavili pametni pojedinci,doslo je polako do osvescenja;sto znaci da je ugled scene opao,smanjeno je intersovanje za scenu!Elita je tada izgubila bitku,ali ne i polozaj,ne i novac,zato se ovo ponovilo. (u Srbiji je anticku reprizu rezirala crvena garnitura iz 1945.godine;tacnije njihova deca)

Sta je zakljucak ovde?Zakljucak je taj,da smo se mi nekoliko koraka vratili unazad i scena je ponovo postala enormno popularna,svi bi da budu poznati,da pevaju,da igraju,da glume,cak i po cenu casti.Da li treba da se setimo resenja za ovaj problem koje je vec bilo primenjeno i uspelo;razmislite o tome!

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje