Televizijske emisije-prava enigma

Srbija je u poslednje vreme poznata kao drzava gde se emituje siroki spektar televijzskog sadrzaja.Pogadjate,u pitanju su televizijske emisije,zabavnog i edukativnog karaktera,od kojih su neke originali,a neke ili kopije sa otkupljenom licencom,ili plagijati.Opet ti plagijati?Opet,nazalost.

Ne znam da li se sa ovom idejom pocelo '80-ih godina proslog veka,kada su Dr Nele Karajlic i njegova ekipa radili humoristicku seriju ,,Top lista nadrealista",gde su skinuli brojne fazone iz britanske humoristicke serije ,,Monthy Python",ali definitivno mi imamo ovde neke plagirane emisije.

Pre nego navedem koje emisije imaju otkupljenu licencu,a koje su plagijati,dugujem odgovor na jedno pitanje;a to je,da li su nadrealisti plagijatori?Mogu da pretpostavim da jesu,posto je Nele priznao,da ih je kopirao,ali ne i da je licencu platio za to.Mnogi bi se odazvali na to da su ,,Nadrealisti" sa TV ,,Prva" plagijat bosnjacke ,,Top lista nadrealista",mada ja to gledam drugacije;kako isti autor moze sam sebe da plagira?Dakle,nadrealisti su kopija Pajtonovaca,tako da sve ostale tvrdnje smatram sovinistickim ispadima.

Sada ukratko otkrivam emisije sa otkupljenom licencom:

-1998.godine Britanci su kreirali kviz ,,Who whants to be a millionaire?",da bi kasnije brojne druge drzave otkupile licencu i krenule da emituju isti,kao na primer Srbija 2002.godine(Zelite li da postanete milioner?),Hrvatska 2002.godine(Tko zeli biti milijunas?),Slovenija 1998.godine(Lepo je biti milijonar),Nemacka 1999.godine (Wer will ein Millionär?),Grcka 1999.godine (Που θέλει να είναι εκατομμυριούχος?),Portugal 2000.godine (Quem quer ser um milionário?),Rusija 1999.godine (Кто хочет стать миллионером?),Izrael 1998.godine (שרוצה להיות מיליונר) itd.Ipak,ovo je bio i ostao kviz svetskog formata i kao takav u celom svetu bio emitovan,ali nikada plagiran!

-2000.godine predstavnici istog naroda dolaze do ideje da kreiraju kviz ,,The weakest link",sto opet dovodi do ekpanzije istog i tako u Hrvatskoj 2004.godine dobijamo ,,Najslabiju kariku",i sirom sveta je bilo tako,u ostalom i kod nas u Srbiji,ali sa otkupljenim licencama i bez plagiranja!

-2009.godine opet Britanci prave novi kviz ,,The Chase",koji je stigao i u Srbiji 2013.godine,kao i u Hrvatskoj,kod jednih kao ,,Potera",a kod drugih kao ,,Potjera",i to sa otkupljenim licencama.Isti kviz pocinje da se emituje u SAD-u 2013.godine,kao i u Rusiji(iste godine),dok u Kini i Turskoj pocinje sa emitovanjem godinu dana kasnije,a u Nemackoj 2012. i pogadjate,opet sa otkupljenim licencama!

-2000.godine krece sa emitovanjem holandski game show ,,Miljoenenjacht",koji je u Srbiji postao poznat pod imenom ,,Uzmi ili ostavi",i opet sa otkupljenom licnencom.Gde je sve emitovana ova emisija(sa otkupljenim licencama normalno) i pod kojim imenom,mozete pogledati na ovom linku,da ne prepisujem:

https://en.wikipedia.org/wiki/Deal_or_No_Deal

-francuska televizija ,,TV 5" bila je prva u svetu sa emitovanjem kviza ,,Questions pour un champion",koji je ovde bio poznat pod nazivom ,,Pitanja za sampiona" za koji je licencu otkupila televizija ,,B92";koji je inace i u svetu bio emitovan,u svakoj zemlji na njihovom maticnom jeziku.

-slicna je situacija i sa kvizevima ,,Ruski rulet"(Russian roullette) i ,,Jedan protiv sto(u Hrvatskoj)"(1 Vs. 100-britanski kviz)

-iz Holandije nam 2006.godine dolazi reality show ,,Veliki brat",koji je tamo sa emitovanjem poceo 1999.godine pod imenom ,,Big brother",za koji je ,,B92" otkupila licencu,a slicno je bilo i sa ,,Farmom(svedski:Farmen)" i sa ,,Menjam zenu" od 2006.godine(Wife swap od 2004.godine)

-Spanci su 2011.godine napravili show ,,Tu cara me suena" koji je osvojio svet,a kod nas poznat od 2014.godine,pod imenom ,,Tvoje lice zvuci poznato" i emituje se na televiziji ,,Prva"

-2001.godine Britanci su uradili show ,,Pop idol",koji je dve godine kasnije stigao kod nas,pod nazivom ,,Idol" i bio emitovan na ,,BK" televiziji;kod Hrvata je to bio ,,Hrvatski idol"

-1976.godine u SAD-u je nastao kviz ,,Family feud"(porodicne svadje),za koji kako ,,Prva" TV tvrdi,otkupili su licencu i 2018.godine kviz su predstavili pod nazivom ,,100 ljudi,100 cudi"

-srpska TV ,,Prva" otkupila je licencu od hrvatske ,,RTL" za emisije ,,Exluziv" i ,,Exploziv" itd.

Medjutim,da li postoje neke emisije koje nemaju licnecu,a emituju se kod nas?Naravno,evo nekih primera:

1.Ami G show

Ova emisija je sa emitovanjem na svima poznatoj TV ,,Pink" krenula 2008.godine.Ime je dobila po britanskoj emisiji ,,Ali G show" koja se emitovala od 2000.godine do 2004.godine.U pocetku ,,Ami G show" bila je neovlascena kopija emisije ,,Ali G show",a kasnije promenom scenografije,ona postaje kopija emisije ,,Watch what happens?".Evo dokaza:

Ali G show




Ami G show

Watch what happens?


Ami G show(danas)


2.24 minuta sa Zoranom Kesicem

Kesica jos niko do sada nije optuzio da je plagijator,mada emisije sa otkupljenom licencom,kao sto smo videli imaju iste nazive kao i originali,samo prevedene na drugom jeziku,a kod Kesica to nije slucaj.

The daily show with John Stewart(pocela sa radom 1996.godine)


24 minuta sa Zoranom Kesicem(pocela sa radom 2013.godine)


Muzika koju cujete u uvodnom delu emisije ,,24 minuta sa Zoranom Kesicem" jeste kompozicija ,,Around the world"(obratiti paznju na deo pesme od 2. minuta do 2 minuta i 11 sekundi);u pitanju je pesma koju izvodi rock grupa ,,The red hot chili peppers",snimljena 1999.godine,samo ne znam da li su Englezima platili koriscenje kompozicije. 

3.Malagurski ukratko i Malagurski za Sputnik

Boris Malagurski je 2017.godine dosao do ideje da napravi You Tube emisiju satiricno-politickog karaktera,tako sto je iskopirao emisiju ,,Last week tonight with John Oliver",ciji je vlasnik autorskih prava produkcija ,,HBO".Da li je Boris otkupio licencu za emitovanje ovih emisija,govore nam nazivi njegovih emisija,kao i ova slika.


Last week tonight with John Oliver(pocela sa emitovanjem 2015.godine)



Malagurski za Sputnik(pocela sa emitovanjem 2017.godine)


Malagurski ukratko(pocela sa radom 2019.godine)


Kod emisije ,,Malagurski ukratko" vazno je reci da je emisija dobila ime po emisiji Seke Sablic ,,Ukratko S.S".Dakle,Boris ovde umesto inicijala stavlja svoje prezime i vrsi inverziju svog prezimena sa sentencom ,,ukratko".Mejdutim,interesantan je podatak da Boris Malagurski 2019.godine slicne emisije radi i za ,,Russia today",doduse sa prikrivenom scenografijom.


Za ,,Sputnik" i za ,,Russia today",Boris Malagurski radio je krace od godinu dana,zbog toga sto su ga provalili.Svakako do prekida ovih emisija je doslo,ali ne i do prekida saradnje,jer se sve zavrsilo po onoj staroj dubrovackoj ,,sa svima lepo,ni sa kim iskreno",tako da je Boris i danas na tim televizijama rado vidjen gost,dok se emisija ,,Malagurski ukratko" emituje i danas na ,,Slobodna TV".

4.Dancing with stars u SAD-u,Plesom do snova u Srbiji i Ples sa zvijezdama u Hrvatskoj

Ni jedna,ni druga emisija nisu original,a da imaju otkupljenu licencu,one bi se zvale onako kako se britanski original zove ,,Strictly comes dancing(Strogo dolaze plesati)".

Strictly comes dancing(pocela sa emitovanjem 2004.godine)

Dancing with stars(Amerikanci plagirali Britance 2005.godine)


Ples sa zvijezdama(Hrvati otkupili plagiranu licencu od Amerikanaca 2006.godine)




Plesom do snova(,,Pink" kao kod ,,Ami G show",tako i ovde napravio svoj plagijat,konkretno 2008.godine)


5.Prva te zove

Ovaj kviz radjen je po istom formatu kao kviz ,,Zlatna zica" koji se na televiziji ,,BK" emitovao pre vise od 15 godina;ne verujem da je ,,Prva" otkupila licencu od ,,BK" televizije.

Zlatna zica


Prva te zove

6.Sarenica

Godine 2005. tadasnji direktor RTS-a,Aleksandar Tijanic kreirao je emisiju ,,Zikina sarenica".Prelaskom voditelja Zike Nikolica sa RTS-a na Pink TV 2018.godine,presla je i sama emisija,sto je izazvalo kod direktora RTS-a Dragana Bujosevica potrebu da napravi neku svoju ,,Sarenicu",i to neovlasceno.Medjutim,ovde se namece pitanje da li je voditelj Zika Nikolic otkupio autorska prava od RTS-a,da tako olako prenese emisiju na drugoj televiziji?

Zikina sarenica(pocela sa emitovanjem 2005.godine)



Sarenica(pocela sa emitovanjem 2018.godine)


7.Naslovi

Godine 1998. BK televizija krenula je sa emitovanjem emisije ,,Naslovi",koja se sastojala u iscitavanju dnevnih vesti.20 godina kasnije emisiju slicnog profila,pod istim naslovom,ali sa razlicitim sadrzajem,pocela je da emituje i televizija ,,Happy".Ovde se ne radi o plagiranju,vec o emisijama slicnog karaktera sa istim nazivom,sto je pravno nedozovoljeno!

Naslovi(original sa ,,BK" televizije)


Naslovi(takodje orginal emisija,ali sa upotrebom tudjeg imena koja se emituje na ,,Happy" televiziji)

Emisije koje ovde nisu navedene,mozemo ih smatrati originalima,dok ne isplivaju neki novi momenti.

8.Islamski kviz ,,IQRE"

Od 2024.godine poceo je da se emituje na ,,Sandzak televiziji" islamski kviz ,,IQRE",inace veoma interesantan kviz,ali mu format nije originalan.Naime,format ovog kviza sastavljen je od pojedinih delova kviozva drugih formata,kao sto su satiricni kviz ,,Hocemo li mu halaliti?",potom cuveni ,,Who whants to be a millionaire?" i ,,Pobednik" sa ,,Prve TV":pa da pogledamo priloge.

Hocemo li mu halaliti?

Who whants to be a millionaire?

Pobednik

Islamski kviz ,,IQRE"

9.Kes taksi

Kviz koji je na televiziji ,,Fox"(danasnja ,,Prva") proslavio voditelja Ivana Ivanovica,vuce poreklo iz Nemacke;slede dokazi.

Quiz taxi

Kes taksi

Evo kako taj kviz izgleda danas na ,,Blic" TV,ali sa novim voditeljem,glumcem Milosem Bikovicem.



Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje