Istina o Hollywoodu 3.deo

Koliko su bili kompetitivni na primer vojno-političkom ili svemirskom planu, Rusi i Amerikanci jedni su drugima bili i svojevrsna inspiracija što se odrazilo čak i na industriju animiranih filmova...


Prvi crtani filmovi pojavili su se u Rusiji krajem 19. veka, a njihova se animacija dugo razvijala prvenstveno u studiju "Sojuzmultfilm", iz čije "radionice" su izašli klasici poput Vini Puha (na zapadu poznat kao "Winnie the Pooh"), "Ježa u magli" i Mačića zvanog Vau.

Početkom jula Sojuzmultfilm je proslavio 80. godišnjicu osnivanja, pa su autorke Darija Donina i Ilarija Kantorova tom prilikom za sajt
RBTH
sastavile listu ruskih i američkih crtaća koje je inspirirala animacija one druge zemlje.

U vreme osnivanja Sojuzmultfilma, veliki ruski reformator kinematografije Sergej Ejzenštejn upoznao je Volta Diznija koji ga je oduševio, kao i njegovi animirani filmovi.

Diznijeve životinje, ribe i ptice imaju običaj da se istežu i skupljaju, a takva doza optimizma može da se postigne samo crtežom. Ne postoji takav kutak snimljene kapitalističke stvarnosti koji bi mogao, a da nije lažan, da prikaže takvo optimistično ohrabrenje! Ali, na sreću, postoje linije i boje. Muzika i animacija, rekao je tada Ejzenštejn.


    

Kao što je to bio slučaj i sa svim ostalim medijima, animirani filmovi su za vreme Drugog svetskog i Hladnog rata poprimili primarno propagandnu funkciju. Neprijatelj je bio predstavljan u što je moglo grotekstnijem svetlu, a to nije bilo toliko moguće u filmu, koliko je moglo u crtanim filmovima.

Početkom 40-ih godina prošlog veka Sovjeti i Amerikanci su se u najvećoj meri bavili Adolfom Hitlerom i pokušavali što više da ga ismeju.


 

Pošto su ratna razdoblja utihnula, animacija se opet okrenula svojoj obrazovno-zabavnoj funkciji. Tom i DŽeri osvojili su 40-ih godina 20. veka osvojili "male ekrane" i "porobili" SAD, a 40 godina kasnije i u SSSR-u. No, Rusi su već imali nešto slično - priču u vuku i zecu koji se takođe ne podnose.

 

Osim američke animacije, Rusi su zajmili i od britanske. "Dr Ajbolit" je tako inspiriran "Dr Dulitlom" autora Haja Loftinga. Bilo bi potpuno pogrešno tvrditi da su Rusi kopirali Amerikance ili Britance jer je i "Dr Ajbolit" urađen po priči ruskog autora Korneja Čukovskog.


Sovjetska publika uživala je u crtanom filmu "Winnie the Pooh" još od 1969. godine, dok je tek 1977. stigao u SAD.


 

Zanimljiva paralela može da se povuče i između ruskog crtaća "Purpurni cvet' i Diznijevog "Lepotica i zver". Prvi je nastao 1959. godine, po bajci "Aksakova" koja je pak inspirirana delom Francuza Čarlsa Peroa. Diznijeva "Lepotica i zver" snimljena je 1991. godine.


 

Izvor:Večernje novosti

Naslov:Aleksandar Đorđević

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje