Pomalo zaboravljeni lokaliteti i antikviteti iz oblasti naše filmske kulture

Ovih dana,imao sam prilike da malo pogledam radove nekih kreativnih momaka sa You Tube-a,pa rekoh da vas malo počastim nekim novostima,a i njima da malo napravim reklamu.Šta ćemo,moramo međusobno da se pomažemo,kad se naša država ne bavi kulturom našeg naroda.

1.Za početak,videćemo kako danas izgledaju lokacije gde je snimana serija ,,Srećni ljudi",pa pre jedno 26 godina,možda i malo više.


Ko zna,možda baš ovaj videoklip da povod našoj državi,da ove napuštene objekte malo restaurira(ako je to pravno u njenoj moći) i od toga da napravi turističke atrakcije,koje bi narod podsetile na više puta repriziranu kultnu seriju;da to bude kao neki muzej na otvorenom,a ne samo kroz reprizu da se sećamo serije.Smatram,da i današnje generacije ovako nešto zaslužuju,kao recimo ja,ali verujem i momak sa ovog klipa,što smo kao mlađi imali prilike da uživamo u noći muzeja(ne znam,ima li takve atrakcije još uvek).Evo svakako još jednog priloga,o toj kultnoj seriji.


2.Ćao inspektore


Ovde bi već moj predlog bio,da se u ,,Kapetan Mišinom" zdanju postave voštane figure likova iz ovog serijala,i da stvarno od ovog objekta naprave jednu lepu turističku atrakciju,a ne bi bilo loše da sličan poslovni potez povuku i poslodavci hotela u Lepenskom viru,normalno u svom poslovnom prostoru;ipak bi za njih bio to dobar marketing,ono sniman je kultni film kod nas.

3.Maratonci trče počasni krug(slična priča kao i sa lokalitetima iz serije ,,Srećni ljudi")



 

Ovde kao što vidimo postoji pravni problem,i jasno je,dok se to stanje ne reši,niti država može od ovoga da pravi neku vrstu muzeja,niti vlasnica može u turističke svrhe da rentira ovaj objekat,a pitanje je i da li ona to želi.

 


 I na kraju Pantelijina sahrana u klipu ispod od 11.minuta i 12.sekunde.


4.Nacionalna klasa


Klipovi sami govore sve,tako da neću ništa da dodam,osim to da vas podsetim da je u prvom klipu rečeno,da onaj ,,Fića" nije pravi ,,Fića" koji je korišćen u filmu;evo kakva je sudbina pravog ,,Fiće" iz tog filma.

 

Šta ovde može da se uradi,već sam naveo na početku ovog teksta,tako da mi stvarno uopšte ne pada na pamet da ponavljam svoje navode;pametnom dovoljno. 

5.Lude godine i Žikina dinastija 

Pošto je već pomenut serijal u prethodnom poglavlju,bilo bi korektno da se nadovežem.

 

Ovde kao što i sami vidite,opet se ponavljaju neki prilozi,o već pomenutim ,,Maratoncima".

Ne znam,da li pamtite iz sedmog dela ovog serijala,koji je poznat pod nazivom ,,Žikina dinastija" tu scenu gde Marko Todorović(Milan Kolektor) vrbuje Suzanu Mančić da je odvede da vodi ljubav sa njegovim unukom Mišom(Nikolom Kojom).Mogu danas da zamislim,Nikolu i Suzanu i scenu za film,bolje da ćutim.Šta sam hteo,verovatno je nekome od vas zapao za oko onaj mahagoni ,,Mercedes" koji je prva Loto devojka vozila;verovali vi ili ne,i njega je snašla ista ista sudbina kao i ,,Fiću" iz ,,Nacionalne klase";pogledajte.

 

Kada smo već kod ,,Katinkine kuće",treba pomenuti da je tu pored ovog serijala snimane i serija ,,Jelena", ,,Gore dole" i ,,Srećni ljudi"(kuća Ozrena Soldatovića),ali i film ,,Poslednji krug u Monci".Ova kuća je danas u privatnoj svojini,što je i normalno jer bila je u privatnoj svojini i pre 1945.godine,tako da bi bilo smešno da očekujemo da narod ovu kuću obilazi.Međutim,svakako bi ispred ovakvih objekata na samom trotoaru država mogla da postavi tablu sa natpisom,nalik na filmsku reklamu,gde bi prolaznici moglida vide šta je sve tu bilo snimano.


Međutim,u prva dva dela ,,Ludih godina",Milan i Jelena su na sasvim drugoj lokaciji živeli za potrebe filma,a ne u Katinkinoj kući;evo gde se to zbilo.


6.Vruć vetar


7.Policajac sa Petlovog brda

8.Bolji život



9.Ko to tamo peva

Autobuska stanica iz filma,gde bi u znaku sećanja na kultni film,mogao mural da se naslika.


Evo još lokacija iz tog filma.

 

Autobus iz filma,koji je 2008.godine predstavljao turističku atrakciju koliko se sećam;ne znam zašto je danas na smetilištu.


10.Varljivo leto '68

 

Dakle,kao što vidimo table postavljene na Čortanovskoj plaži,koje nas podsećaju na jedno kulturno dobro,tako treba biti i sa drugim lokacijama.

11.Još malo lokacija iz raznih domaćih filmova

 

Evo još malo o ,,Tesnoj koži".


12.Priče iz radionice


13.Balkan Express


14.Otpisani

15.Balkanski špijun


16.Lud,zbunjen,normalan


17.Kad porastem biću kengur


18.Mi nismo anđeli

 
19.Južni vetar
 
20.Davitelj protiv davitelja
 

21.Vratiće se rode
 

 
22.Grlom u jagode
 
 
 

 
 
25.Sabirni centar
 

 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 

 
28.Kamiondžije
 
 
29.Apsolutnih 100,ali i 1 na 1
 

 
30.Ringeraja
 
 


I za kraj,ne mogu a da vas ne pitam,da li imate želju,da nakon svoje smrti počivate u Beogradskoj aleji velikana?Ja lično ne,jer sam video na šta liče njihovi grobovi,kao da se đuture sahranjuju;pogledajte.
 


Dakle,vidite i sami;u početku su se dostojanstveno sahranjivali,a danas to je jedni preko drugih,svi na istoj nadgrobnoj ploči,niti slika na spomeniku,neki i bez spomenika,neki su u zidinama aleje sahranjeni,i samo im je jedna mala pločica stavljena,kao da su ,,mn" lica,a oni ljudi dali veliki doprinos razvoju kulture.Ipak su porodična groblja lepša,zar ne?Svako ima svoju raku,svoj spomenik sa slikom,za svakog je to posebno,jednom rečju,pravo poštovanje pokojnika,a ne kao u aleji velikana.

I sada konačno kraj,da podvučemo rezime,dakle naša država ima zadatak tj. moralnu obavezu prema nama građanima,da restaurira kulturna dobra koja su zapuštena,a na koja po zakonu polaže pravo(izuzetak su Otpisani,jer su rađeni po falsifikovanoj istoriji,to baš ne moraju),i da od njih napravi turističke atrakcije(negde u vidu murala,negde u vidu kartonskih statua,negde u vidu voštanih figura pored objekta,negde i u samom objektu,da to izgleda kao muzej,a negde 'pak tabla sa popisom snimljenih filmova,kao na Čortanovskoj plaži povodom filma ,,Varljivo leto '68" i kao u selu Borač kod Knića,sa kućom ,,Vranića'',povodom serije ,,Moj rođak sa sela'',mada su tako trebali i sa ostalim lokacijama,i da to izgleda kao reklama za film,ili filmski festival) u znaku sećanja na te filmove;u suprotnom nestaće duh jednog vremena,nestaće jedna stranica iz istorije domaće filmske kulture,i doći ćemo u poziciju,kao da nikad nikakvu kulturu nismo nikada imali;nikakvo stvaralaštvo,bukvalno ništa.

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje