Anegdote o pojedinim pesmama

Postoje pesme za koje se nikada nismo zapitali kako su nastale,niti bi nam iko u javnosti odao tajnu o tome.Mozda ne bi bilo lose,da saznamo neke anegdote o pojedinim pesmama.


1.Vecita borba za autorska prava

-Zdravko Colic-Madjarica

Pesma je imala prvobitan naziv ,,Opatica", taj tekst je napisao Djole Balasevic i dao ga Bregovicu da uradi muziku. Ali Bregovic je smatrao da ce naslov pesme ,,Madjarica" biti prikladniji i da ce imati bolju prodju kod ljudi koji budu slusali nove pesme Z.Colica. 
Djordje Balasevic je poznat kao neko ko dobije koprivnjacu kada mu neko promeni tekst. Toliko se naljutio na Bregovica da mu je porucio da vise nikad ne trazi neki tekst od njega i da ga zaboravi za sva vemena. Bregovic mu se preko novina nekoliko puta javno izvinjavao zbog toga, uz obrazlozenje da to nije uradio da bi dirnuo Balasevicevu sujetu. 
Otisao je jos dalje i porucio da toliko obožava Balasevica da bi jedan njegov stih iz pesme uzeo i preradio ga na svoj nacin. 
 

novinar:,,A koji je to Balasevicev stih?" 
Brega:,,Kad ja nisam s' onom koju volem, ali ne znam da li bi on to smatrao kao uvredu.Hteo bih da napisem pesmu koja ce biti oda njegovoj ,,Baladi o Vasi Ladackom."



-Oliver Mandic-Pitaju me pitaju

Balasevic se naljutio na Bregu zbog pesme ,,Opatica", a Oliver Mandic je sa poznatim Sarajlijom na ratnoj nozi zbog pesme ,,Pitaju me , pitaju". 
Do tada su bili u korektnim odnosima, ali ova pesma ih je posvadjala za sva vremena. 

Kada Olivera pitaju zasto ne voli Bregovica , on kaze:,,Zato sto je to covek koji nema dana muzicke skole, koji ne zna note,a dozvoljava sebi luksuz da iza sebe dovede simfonijski orkestar koji ce ga pratiti na koncertima". 
Medjutim, pravi razlog njihove svadje je nesto drugo. 
Jedan vlasnik Bg picerije se druzio sa dosta muzicara i izlazio sa njima na poznata mesta gde su cesto caskali o svemu i svacemu. Jednom prilikom je Oliveru Mandicu odsvirao pesmu na gitari i pitao ga da li bi to moglo da prodje, da li mu se svidja. Oliveru se odmah svidela melodija, ali ne i tekst koji je bio prikladniji za uzrast deteta od 10-ak godina(Volela me Maja sa Himalaja) nego za eventualni pop-rock hit. Dogovorili su se da ce jos poraditi na tekstu i tek onda ce Oliver snimiti tu stvar. Misa, kako se zvao valsnik picerije , za to vreme, svima zivima pevusi tu pesmu i pita ih za komentar.Bez Misinog znanja,Oliver ide kod Marine Tucakovic i ona mu je tada napisala reci za melodiju koju joj je doneo.Misa, koji pojma nema o tome, srece Bregovica i posle odsvirane pesme zeli da cuje njegovo misljenje. 

Bregovic:,,Tu pesmu Oliver hoce da snimi kao svoju i vec ima novi tekst za nju.Cuvaj se,uzece ti pesmu,a tebe nece potpisati kao autora". 
Misa:,,Ako to uradi,tuzicu ga!Hoces li ti da svedocis da mi je ukrao pesmu. 
Bregovic:,,Hocu!" 


Oliver Mandic sa pesmom ,,Pitaju me, pitaju" pobedjuje na jednoj muzickoj manifestaciji, a vec sutra ga je Misa tuzio zbog ove pesme i najavio Bregovica kao svedoka u njegovu korist. 




-Bijelo dugme-Sve ce to mila moja prekriti ruzmarin,snegovi i sas


"...O pesniku Dragu Kudjicu danas se zna vrlo malo. Nije pricao o sebi. Bio je povucen i stalno zamisljen i zanet, svedoce njegovi prijatelji. Secaju se da je pominjao samo cetiri imena: Marija, Esma, Sanja i Semberija. Samo za Sanju znaju da mu je bila kcerka, za Semberiju da mu je bila inspiracija, prva i poslednja i zavicaj, ne samo po rodjenju, nego i otadzbina u jeziku.

Kada nisu bili u Dzeki, Kudjicevi boemi okupljali su se u kafani Istra, koju su im kasnije srusili i koju su oplakali u svojoj poeziji. Tu je Drago Kudjic ispevao i uvek u ovoj kafani govorio svoju omiljenu pesmu Sve ce to mila moja. To je ona pesma iz cijeg je naslova Bijelo dugme ispevalo, mozda, svoju najlepsu baladu: Sve ce to mila moja prekriti ruzmarin, snijegovi i sas. Verovatno se zato do kraja zivota prepirao i tuzio nemocno sa Bijelim dugmetom oko autorskih prava i svojih stihova i reci u njihovim pesmama, poput ovih koji nam zvuce veoma poznato:

,,Sve ce to o mila moja 
Prekriti snegovi beli, 
I tebe i mene, 
I zivot nam celi."

Kantautori Bijelog dugmeta jednostavno su ,,uglazbili" stih Draga Kudjica, iz dve njegove zasebne pesme: Sve ce to mila moja i Majevicki nokturno, strbnuli jos pokoju rec iz obe pesme, malo to izmesali, izmiksirali i stavili na svoje talambase, sledstveno svojoj etici i pesnikovom statusu i za zivota precutkivanog pesnika, i — precutali mu i pesme i autorstvo. Uzeli su naslov iz pesme Sve ce to mila moja, koji je istovetno ponovljen u prvovom stihu druge Kudjiceve pesme Majevicki nokturno, pa, vele, kad moze pesnik, mozemo i mi, ponovili taj stih i naslov u svojoj baladi, a onda strpkali i stihove, i reci, ritam, i zvuk, i melodiju Draga Kudjica. Siroti pesnik, ,,potegao pravdu Boga, a bogati bogatstvo" od ideoloskog suda. I Pesnik je ,,prosao kao bos po trnju".

...Ipak je to samo bosanski Orfej — Drago Kudjic — koga su precutali i oni koje je voleo kao i oni koji su ga potkradali."





2.Pravo prijateljstvo
-Toma Zdravkovic-E,moj brate



Dve legende, Toma Zdravkovic i Zoran Radmilovic, su bili veliki drugari koji bi, kada se sretnu,cesto voleli da zaglave u kafani.I jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu sa nogu. Ali samo na po jednu. Medjutim,popili su jednu,pa jos jednu, pa jos jednu, pa su onda doveli Cigane da im sviraju. I tako ostali do jutra.Kad se Toma Zdravkovic otreznio,posle pijanstva,napisao je tekst cije su reci glasile: 
,,E,moj brate,Cigani me prate, a zora je,vec svanula..." 
 

 


-Nikola Grbic Grba-Lesce
Lesce se nalazi blizu Karaburme,gde je Nikola Grbic odrastao.Nikola kaze da je to najlepse mesto za gradnju kuce iz snova,gde se pruza pogled na Pancevo.Nikola Grbic je bio sokiran,kada je cuo da su tu podigli groblje;kaze da su tu krali tresnje i igrali se kao klinci,a sada eto,tu je sirotinjsko groblje.Inace,pesmu je Nikola posvetio klincu koji je bio mladji od njega,voleo da svira gitaru,razboleo se i umro,iako ovaj nije bio sahranjen na Lescu.Nikola navodi,da je Lesce kraj svih njihovih puteva,da ili tu zavrsavaju,ili odlaze u inostranstvo.

 
                                    
Ova pesma je nastala 1985.godine,a 2008.godine je obradio i prepevao Aca Lukas,rekavsi da je posvetio pesmu svojim prijateljima,koji su umrli od droge.Nije mi jasno samo ciju je pesmu posvetio,svoju ili tudju?Ipak mi Nikolina prica deluje realnije.

-Djordje Balasevic je posvetio pesmu Kemalu Montenu.



-Tose Proeski-Jos i danas zamirise tresnja
Miroslav Rus,autor ove pesme govori o njenom nastanku i o tome kako je ona dosla do Toseta Proeskog. 






3.Potresne price
-Zdravko Colic-Ona spava
Cuvenu numeru Cola je posvetio Milici Kostic, koja je tragicno izgubila zivot skokom sa 11. sprata, jer je na taj nacin htela da sacuva svoju cast od silovatelja.
Cuveni hit ,,Ona spava” Zdravka Colica posvecen je Milici Kostic, koja je preminula pre 42 godine od posledica povreda koje je zadobila prilikom pada sa 11. sprata Rubinove kule u Krusevcu davne 1974. godine, jer je htela da spasi svoju cast od siledzija koji su hteli da je siluju.
Devojku, koja je bila ucenica srednje medicinske skole u Krusevcu i koju je krasilo postenje i odgovornost, je tada na prevaru jedan nepoznati momak odveo do stana, kako bi ona navodno pozvala njegovu devojku. Taj mladic je bio jedan od petorice nasilnika koji je zajedno s njima zeleo da izvrsi grupno silovanje.
Momak je Milici saopstio koje su njegove namere i rekao joj da se skine, sto je ona odbila i porucila mu da je pusti. Mladic je bio istrajan i pokusao da joj skine odecu, a Kosticeva je plakala i molila ga da je pusti iz sobe.
Jedan od nasilnika rekao je drugim da je ipak puste, uz sledeci njegov komentar:,,Nevina je, necu da je diram." 
Nazalost, Milicu nisu pustili. Devojka je na sve moguce nacine pokusala da spreci da je ne siliju. Plakala je i molila ih je, ali nije vredelo. Buduci da je htela da sacuva svoju cast, odlucila se za bekstvo. Kada je ostala sama u sobi, skocila je kroz prozor sa 11. sprata.Bila je tesko povredjena, i odvedena je u bolnicu. Inspektor Dobrivoje Stefanovic je popricao sa Milicom, koja je bila u teskom stanju.Prenosim vam kako je tekao njihov razgovor:
,,Gde si bila?”-pitao je inspektor.
Milica je odgovorila:,,Bila sam u skoli.Sa drugaricama…”
Trebalo je da imaju nesto – kao pismeni. (rec je svakako o upisivanju prvog dana skolske godine). Posle ovoga je izgubila svest.
Zatim se opet probudila i rekla:,,Isla sam sa nekim deckom do jedanaestog sprata da pozovem njegovu devojku”
,,A sto si ti isla?”-upitao je Dobrivoje.
,,Taj decko mi je rekao da ta devojka ima stroge roditelje i da je samo pozovem.”-rekla je ona.
Tada je opet zaspala.
Par minuta kasnije Milica se probudila i rekla:,,Bili smo na jedanaestom spratu.”
,,Kako znas?”-upita je on.
Rekla je da je, posto je izasla, videla na liftu.
,,Da li si sama skocila ili te je neko gurnuo?”-upita je inspektor,vrseci svoju sluzbu.
,,Ja sam sama skocila kroz prozor."-odgovorila je.
,,Zasto?"
,,Nisam vise mogla da izdrzim… Jedino sam na taj nacin mogla da sacuvam svoju cast.”-bile su njene poslednje reci.
Posle toga, Milica je pala u duboku komu,iz koje se nazalost nije probudila.
                                        

-Nevena Djordjevic-Za gram tvoje srece
Ovu pesmu,Nevena je posvetila svom ocu,preminulom od raka.Citamo,sa njenog FB profila sta ona o tome kaze:

,,Dosao je taj trenutak da podelim ovu pesmu kao secanje na svog predivnog oca Dragana. Trebalo mi je vise od godinu dana da smognem snage, misleci nijedna moja pesma ne moze parirati dobroti njegovog bica i duha. Ali se onda prisetim tog momenta kada sam ocajna otisla u skolsku vezbaonicu, zatvorila oci i pocela da improvizujem ovu melodiju misleci na njega, dok se on borio sa opakom bolescu daleko od mene, na drugom kontinentu. Reci su same izlazile. To je bio poseban momenat koji nikada necu zaboraviti. Setim se i snimanja ove pesme sa mojim dobrim prijateljima, u 5 ujutru, u najtezem trenutku. Tuga i nada u isto vreme.

Mesec dana nakon snimanja, moj tata je izgubio borbu protiv raka, ali znam da mu je ova pesma bila dobra zamena za moj svakodnevni zagrljaj. Nadam se da pociva u miru i da je ponosan na sve nas.
Ova pesma ne znaci nista bez njegovog pomena."


-Tose Proeski-Soba za tugu

Tekst ove pesme,napisao je jedan zatvorenik koji j ubio ljubavnika svoje devojke.


-,,Dva Drazina momka",cetnicka pesma

Ova pesma poznata je i pod nazivom ,,Nad Kraljevom ziva vatra seva",nastala je u vreme sukoba partizana i cetnika 1941.godine,a posvecena je poginulima Simi Uzelcu(stradao od Gestapoa) i Jovanu Deroku(partizani mu u ledja pucali,dok je bio na strazi).



-Jovana Tipsin-Sanjam da si opet tu

Ova pesma posvecena je poginulom Arkanu,suprugu cece Raznatovic,koja je odbila da izvede ovu pesmu.


Slavko Banjac-Prasina
Ovo autorsko delo Damira Arslanagica,Slavko Banjac je resio da posveti svojoj preminuloj kolegenici Merimi Njegomir,cija ga je smrt pogodila.


-Dino Merlin-Da sustis 

Naime, Emka Huseinbegovic kojoj je pesma posvecena bila je supruga pevaca i tekstopisca Eldina Huseinbegovica.

Njih dvoje su bili lep i srecan par. Emka je imala porodicu, muza koji je voli, lepotu kakva se ne srece, a onda je dobila zlokobnu vest - razbolela se od multipla skleroze.

Iako uz ovu tesku bolest pojedini dozive duboku starost, Emka nije uspela dugo da se odupire bolesti i drzi je pod kontrolom.

Ljubav i posvecenost prema supruzi bili su Eldinu Huseinbegovicu motiv da napiše neke od svojih najlepših pesama. Jednu od njih - ,,Da sutis" otpevao je Dino Merlin.

,,Osobi koju najvise volim nisam mogao da poklonim cipele, jer ona ne hoda. Ni knjigu, jer ne vidi, pa sam dosao na ideju da supruzi Emki poklonim album. Moja zena je slepa i u kolicima je. Kad bih mogao da vratim vreme i kad bih znao da ce oslepiti i biti u kolicima, opet bih je ozenio", rekao je tada Eldin.

U aprilu 2013. godine, nakon nekoliko godina borbe protiv ove mucne bolesti, Emka je preminula.




-Bolero-Jelena

Autor ove pesme Miroslav Miso Bartulica je izjavio za ,,Telegraf" da je ova pesma posvecena deci koja su odrasla bez roditelja,i koja su ukracena te roditeljske ljubavi,ali da to definitivno nije ni njegova licna zivotna prica;on nije bio napusten od roditelja,vec je imao sasvim normalno detinjstvo;cak je i srednju ,,Gimnaziju" pohadjao.
 


-Toni Cetinski-23. prosinac(decembar)

Ovde je pricano da je rec o Tonijevoj prijateljici koja je umrla od predoziranja,mada pevac nikada o tome nije zeleo javno da govori.


-Dzenan Loncarevic-Strah me da te sanjam

Ovu pesmu je napisala Marina Tucakovic,i ona je posvecena pevacevom preminulom bratu.


-Martin Kapugi-Ispovest jedne skitnice

Ovu raskosnu interpretaciju cuvene pesme „Mislio sam da je zivot“ snimio je u Cikagu, 15. decembra 1941. godine, legendarni tamburas, vokal i vodja benda Martin Kapugi i njegov Balkanski tamburaski orkestar. Bend je bio popularno poznat kao bracca Kapugi (ili Bracca Kapudjija) iako Frank Kapugi nije prisutan na ovoj sesiji.

Pesmu (u stvari tango) napisao je i komponovao srpski pesnik Dragutin B. Ilicc (1910—1933). Originalni naziv pesme bio je ,,Ispovest jedne skitnice". Tekstovi su prilicno mracni i pisani su iz perspektive mladica koji umire od tuberkuloze i razmislja o svom kratkom zivotu. I u stvari, autor pesme je podlegao ovoj strasnoj bolesti kada je bio u ranim dvadesetim.
———

Mislio sam da je zivot,

Casa dve, tri, rujna vina,
Vrisak cura sa kolena,
Uz jecaje violina,

Oprosti sreco, oprosti draga,
Zanavek idem,
Ne placi zalud,

Proveo sam mnoge dane,
Mnoge noci nisam spav'o,
Ulica me odgojila,
A kafana mati bila,

Sada moja pluca ginu,
Ne tisti me za to jad,

Zenama sam zivot dao,
I uveo tako mlad
———

Zanimljivo je da je 1961. godine svetski poznati grčki kompozitor Mikis Teodorakis upotrebio melodiju „Mislio sam da je zivot” u svojoj pesmi „To gelasto paii” („To gelasto paidi”) koju je otpevala Marija Faranturi. Tekstovi su prilicno razliciti (preuzeti iz pesme Brendana Behana „The Laughing Boy“), ali obe pesme sadrze istu glavnu temu o mladom coveku koji umire na tragican, neblagovremen i naizgled besmislen nacin. Pesmu je kasnije snimila sa novim tekstom legendarna velska pevacica Shirley Bassey i objavljena na njenom albumu „Something“ (1970) pod nazivom „Life Goes On“. Besijevi tekstovi su ponovo drugaciji, ali njena verzija vraca temu potrosene mladosti tako centralnu za original.  

4.Doza patriotizma


-Galija-Digni ruku

Morate imati u vidu da je pesma nastala osamdesetih godina, kad je situacija u kojoj smo ziveli bila potpuno drugacija nego sad.Ziveli smo u zemlji gde su osnovne stvari kao sto su pravo na zivot i skolovanje bile zagarantovane. Onda je sve krenulo naopako. Sve se danas promenilo u odnosu na taj period.


Pristina je namenski odabrana. Tad je ona bila zariste desavanja i sukoba, vladali su strahoviti nemiri. Roditelji nisu smeli da pustaju svoju decu u skole zbog Siptara. Jedna slika tad se cesto pojavljivala po medijima.

Na njoj je bila baka koja je vodila dete u skolu, a na ledjima je nosila pusku. Ta slika mi je u tom trenutku posluzila kao ogromna inspiracija za pesmu. Reci su stvorene za to vreme i jako je vazno posmatrati ih iz tog perioda.navodi Nenad Milosavljevic iz Galije.





-Teya Dora-Ramonda

Pesma posvecena borcima sa solunskog fronta.

 

5.Muzika za film-Goran Bregovic-Kalasnjikov

Dzej Ramadanovski se spremao za turneju po Svedskoj kada ga je pozvao Maksa Catovic, iz ,,Komune" koja je bila jedan od producenata Kustinog filma ,,Podzemlje".
Pozvao ga je da dodje u studio kako bi sa Bregovicem snimio pesmu za film. Dzej mu je objasnio da već ima ugovorene tezge, ali Maksa je bi uporan:,,Kakva , bre, Svedska?!Covece, snimas sa Bregovicem i Kustom, ulazis u istoriju, to je san savakog umetnika". 

I Dzej pristaje, nalazi se sa Bregovicem da vidi kakvu to pesmu treba da otpeva.
Crnoputi Dorcolac, koji je uvek negovao slobodniji izraz u pesmama, se iznenadio kad je video kakav tekst je u pitanju. Nije mogao da veruje:,,Ljudi, je l' me vi zezate, zar ovo da pevam?"
Tekst prvobitne verzije ,,Kalasnjikova" je glasio...
Ko ne veruje neka pogleda film, to je ona scena svadbe, gde jedno 10-tak minuta ide pesma i gde se jasno cuje, ako bolje poslusate, Dzejov glas.To je scena kada Miki Manojlovic kaze:,,Nista bez ruske pesme, ajmo muzika!".

Dakle, prvobitni tekst je imao reci u refrenu :,,To, to, to, j...m te u d..e".
Onda Bregovic i Dzej odlaze u Prekodolce kod S. Salijevica koji je to trebao da odsvira to sa svojim orkestrom.

Salijevic:,,Ovi moji seljaci kad su culi ko mi je dosao u goste, preskocili ogradu, pa mi svu bascu izgazili, samo da bi videlli Dzeja".
I snime ono to.
Kusturica se sprema u Kan na filmski festival i kao podrsku vodi 2 orkestra (Salijevica i Bobana Markovica, koji medjusobno ne govore). Tu je sa njim i mnogo ljudi iz sveta politike, jer se zna da na taj nacin moze da se prezentuje svoja zemlja i sklope mnogi poslovi sa bogatim ljudima koji ce biti tamo.
Salijevic odbija da peva tu pesmu u Kanu:,,Nemoj  Kusto, ljubim te ko brata!Cu pevam pred tebe,Vucelica i ostale muskarce to,ali kako pred gospodju Nadu Popovic Perisic(tadasnja ministarka kulture) i ostale zenske da izgovorim one reci".

Salijevic je ipak pristao to da otpeva i prepricava kako je bilo:,,Sviramo mi tu pesmu,a Kusta izvadio marke pa nas zakitio. Video to onaj Nemac, drugi producent filma, pa i on izvadio marke i zakitio nas.Onda i Vucela izvadio marke , pa nam stavlja u trube. Svi nas castili dok smo svirali, ali ne i Bregovic.E jeste stipsa, ima zmiju u dzepu".

Posle toga Bregovic se odlucio da za finalnu verziju(audio kasete i CD) prepravi tekst i melodiju.Za melodiju je uzeo rumunski tradicional ,,Sevu", a tekst je prepravio i ubacio reci ,,Bum, bum, bum...".
 
 



6.Potresne ljubavne price
-Indira Radic-Zmaj
Decko i devojka se smuvali u drugom razredu srednje skole. Zavoleli se i to je bila ljubav za primer! U 27-oj godini resili da se vencaju. Nijednom nisu raskinuli, niti se nesto strasno posvadjali. Ona otisla kod doktora na pregled i ustanovili su da ima rak pankreasa u poodmakloj fazi i zadrze je u bolnici. Oni otkazu vencanje. Napise mu pismo (ovu pesmu od reci do reci) i zamoli ga procita kad ona umre. On se napije isto to vece i otvori pismo. Ujutru kad je dosao u bolnicu ona je umrla... Decko je cuvao to pismo preko 15 godina i proda ga Marini Tucakovic...Ona nije mogla da poveruje u to sto cuje i sto je procitala...Resi da ga proda Ceci...Sve je vec bilo dogovoreno i trebalo je poceti sa snimanjem pesme,medjutim Cecu su uhapsili u akciji Sablja i Marina ga na kraju proda Indiri Radic.



-Prljavo kazaliste-Tu noc kad si se udavala
,,Tu noc kada si se udavala” – U pitanju je jedna od najvecih balada ,,Prljavog kazališta“.Prica govori da je clan ovog benda Jasenko Houra imao devojku, a kada je on isao u vojsku,upitao ju je da li ce ga cekati. Ona je odgovorila potvrdno.Medjutim, kada se Jasenko vratio iz vojske, grupa je imala svirku zakazanu za jedno vencanje, a to je bilo njeno vencanje.
U drugoj verziji te price,devojka je ugledala Jasenka i navodno odmah sebi pucala u glavu.



-Vesna Zmijanac-Ciji su ono svatovi

,,Ciji su ono svatovi”–Pesma Vesne Zmijanac navodno je nastala prema tragediji koja je zadesila jedan par. Mlada, koja je bila u drugom stanju, i mladozenja krenuli su na probu svog vencanja. Nazalost, oni su imali saobracajnu nesrecu u kojoj su poginuli, a pesma je posvecena njima.





-Indexi-Bacila je sve niz rijeku

,,Bacila je sve niz rijeku” – Ova pesma govori o velikoj ljubavi legendarnog pevaca Davorina Popovica i jedne anonimne devojke iz Sarajeva. Kada su njih dvoje trebalo da se venčaju, ona je abortirala i nestala.

Posle vise godina, na jednom koncertu u Svedskoj, Davorinu se navodno ucinilo da je ugledao tu devojku. Prekinuo je nastup, sisao sa scene i sišao među publiku.Nazalost,Popovic je nije nasao i posle je nikada nije video, pise ,,24sata”.


-Halid Beslic-Jel' ti zao sto se rastajemo
Dok su Envera Siljka ustase vezanog vodile na streljanje, on je prolazeci hodnicima i silazeci niz stepenice zatvora pevao Fridi pesmu ,,Jel' ti zao sto se rastajemo“
Halid Beslic je snimio spot za pesmu ,,Da li vam je zao sto se rastajemo". Video je zasnovan na istinitim dogadjajima i ljubavnom pricom iz 1941. godine, koja se prenosi s kolena na koleno.
Roman Slana zemlja Jasmina Imamovica govori o ljubavnoj prici nacionalnih heroja Envera Siljka i Fride Laufer Jevrejin. Enver Spajk je bio jedan od sefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, funkcioner u fabrici soli, ali i muzicar.
Frida Laufer bio je clan ilegalne pokreta otpora u Tuzli. Oboje su bili na listi fasista kao istaknuti antifasisti Tuzle. Pored njih, u romanu se pojavljuju poznati i revolucionari Rudolf Vikicc i Memo Suljetovicca.
Ljubav Envera i Fride zavrsila se tragicno. Ona je odvedena u koncentracioni logor, gde je zajedno sa njihovim, u logoru rodjenim detetom, ubijena, a Enver Siljak je, zajedno sa Rudolfom Vikicem i Memom Suljetovicem, streljan 5. septembra 1941. godine. Dok su Envera Siljka ustase vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeci niz stepenice zatvora pevao Fridi pesmu, ,,Jel' ti zao sto se rastajemo“.


-Moby Dick-Kralj kokaina
Ovu pesmu je frontmen pomenute grupe,Srdjan Colic posvetio svojoj bivsoj devojci,jednoj Crnogorki,kada je saznao da se ona usemila posle njihovog raskida i zajednickog zivota sa narkobosom kokaina.




 
Vlado Georgiev-Lazljiva
Ovu pesmu Vlado je posvetio svojoj kolegenici Natasi Bekvalac,koju je stvorio na javnoj sceni,jer je bio ludo zaljubljen u nju,a ona mu to zahvalila tako sto je otisla sa Koletom Secerkom.Da nije bilo Vlada,Natasa koja nema ni sat muzike od skole,nikada ne bi bila ovo sto je danas.

 
Plavi orkestar-Bolje biti pijan nego star

 

Babe-Ko me ter'o
Ove stihove je Zika Milenkovic(danasnji gitarista Bajage i instruktora) posthumno posvetio svom drugu,koji je fasovao sidu zbog s*ksa sa jednom prostitutkom iz Panceva.

-Toma Zdravkovic-Buket belih ruza
Ovu baladu,Toma je posvetio izvesnoj Slavici,inace zgodnoj plavusi u koju je bio zaljubljen.Povod za to,bila je njena smrt,koja se ubrzo desila nakon njihovog susreta u hotelu ,,Bristol" u Tuzli;Slavica je preminula u 20. godini svog zivota.

-Haustor-Ena
Razlicite verzije istinitog dogadjaja o ovoj pesmi se pojavljuju,a jedna od njih ukljucuje i slavnu preminulu glumicu Enu Begovic, za koju se veruje da je bila u vezi sa pevacem Haustora Darkom Rundekom,a koja mu je pomagala da se izvuce iz pakla droge. Druga verzija govori o tome kako je rec o anonimnoj istoimenoj devojci,koja je otisla za Kanadu posto nije uspela da mu pomogne.

7.Istine i lazi o izvornim narodnim pesmama

Izvorne narodne pesme,jesu one pesme kod kojih imena autora nisu poznata.

-Autorska dela Mihaila Obrenovica
Pored romanse ,,Sto se bore misli moje”,Mihailo Obrenovic napisao jos dve pesme. Narodnu bajku ,,Cardak ni na nebu, ni na zemlji”, Vuk Karadzic zapisao onako kako je knez Mihailo slusao u detinjstvu od svojih dadilja.U glavnom je nepoznato da je osim popularne komponovane pesme ,,Sto se bore misli moje”, knez Mihailo autor i drugih poetskih sastava, koji su prethodili kultnoj romansi i neki cak stampani. Rec je o dve knez Mihailove pesme:,,Svetski putnik” i ,,Molitva kneza srbskog Mihaila na bregu morskom”, objavljene 1844. godine u ,,Srpskom narodnom listu”.
„Sto se bore misli moje“ je ljubavna pesma koju je napisao srpski knez Mihailo Obrenovic. Knez ju je, kako se verovalo, napisao jer je bio zaljubljen u blisku rodjaku Katarinu Konstantinovic, ali nije smeo da je ozeni, da mu ne bi pao ugled u narodu, a i vera mu je branila tu zenidbu.
Medjutim, 2003. godine je otkriven originalni dokument sa posvetom koji je knez Mihailo uputio za rodjendan Kleopatri Karadjordjevic(1835-1855),kasnije udatoj Petronijevic. Dokument je stampan u Becu na francuskom jeziku i predstavlja notni zapis za klavir pesme „Sto se bore misli moje“.


-Dunav,Dunav tiho tece
Decenijama su „Saran“ odrzavali visoki gosti, kao sto su bili Mika Alas, princ Djordje Karadjordjevic, dr Jovan Subotic, ali pre svih boemi, ljudi kojima je kafana zaista bila druga kuca. Iz perioda pre II svetskog rata upamcen je uvazeni gospodin koji je, usred rucka za koji je obicno porucivao ribu, dovikivao kelneru: – Konobar,donesi vino,riba hoce da pliva!Ponavljanje ove dosetke iritiralo je jednog drugog uvazenog gospodina koji je, ručajući obicno govedinu, „duhovito“ uzvracao:,,Konobar, donesi vino, vo hoce da pije!U zadimljenom „Saranu“ svoje najlepse balade ispevao je i veliki zemunski boem Jovan Ljubinkovic–Puba (1936–1997).Tu su nastali stihovi „Dunav, Dunav tiho tece, vratiti se ona nece“, pesma koju je kasnije izvodio Zarko Dancuo, a voleo ju je i Jovan Smudja, zvani Rus, tenor koji je svirao gitaru, pevao pesme sa Volge i, kazu, „nije podnosio Pubu“. Ako pokusate da se udubite u ovu priču,cucete dve oprecne verzije. Po jednoj Smudja je na kraju plakao na Pubinom grobu, a po drugoj „Puba nije umro, samo je presao u drugu dimenziju“.I danas, kako kaze kantautor Vlada Kanic u knjizi pesama „Taurunumijada“, Puba „fali svima, i ribama i ljudima“.

-Za pesme ,,Ko to kaze, ko to laze Srbija je mala”, „Srpska se truba sa Kosova cuje”, daleko popularnije i lepse „Krece se ladja francuska” i „Tamo daleko” pouzdano znamo da je tekst napisao ucitelj Mihajlo Zastavnikovic.Medjutim, za autore muzike je veoma diskutabilno i veoma problematicno pitanje–kaze Mirjana Drobac.Poznato je da je Djordje Marinkovic 1916. godine sa srpskom vojskom boravio na Krfu. Za tu epizodu njegovog zivota vezan je nastanak jedne od najlepsih i najpopularnijih srpskih pesama ,,Tamo daleko". Kako se ispostavilo,Djordje Marinkovic je u Parizu prijavio i dobio zaštitu autorskog prava pesme ,,Tamo daleko", ,,za sve zemlje sveta". Kao potencijalni autori pesme ,,Tamo daleko" u srpskoj javnosti oznacavani su jos i Milan Buzin, kapelan Drinske divizije, dr. Dimitrije Maric,lekar III poljske bolnice Sumadijske divizije i Mihajlo Zastavnikovic, učitelj u Negotinu.Zastavnikovic je 1926, četiri godine pošto je Marinkovic u Parizu zastitio autorska prava, u Negotinu objavio sledeci tekst istoimene pesme:,,Tamo, daleko, gde plavi Dunav sja/ Tamo je zemlja moja, tamo je Srbija!/ Tamo, daleko, daleko kraj mora/ Tamo je selo moje, tamo je ljubav moja.Nasuprot Marinkovicevoj, rekli bismo logicnoj — prirodnoj verziji, koji svoje srpsko selo i ljubav prepoznaje ,,daleko kraj Dunava", Zastavnikovic ih u izdanju iz 1926. godine smesta "daleko kraj mora".Zanimljivo je da naslednici Mihaila Zastavnikovica nisu sporili Djordju Marinkovicu autorstvo kompozicije, predlazuci mu cak poravnanje.U pismu sacinjenom iskljucivo pisacom masinom,datiranom 24. aprila 1967. godine u Despotovcu, Slavoljub L.Dragicevic pise Djordju Marinkovicu:,,Kao punomocnik Zastavnikovic Zage, profesora iz Svetozareva, ovlascen sam da Vam uputim ovaj zahtev. Otac moje vlastodavke, pisac je teksta za pesmu ,,Tamo daleko", na ciji ste tekst Vi komponovali muziku.U vezi ovoga i da ne bi doslo do nepotrebnog spora između pomenutih naslednica i Vas licno, koristim ovu priliku da prenesem njihove zelje da su voljne da se sa Vama poravnaju o pravima koja im pripadaju po zakonu, te se zbog toga umoljavate da mi odgovorite o prednjem zahtevu moga vlastodavca i njene sestre Radmile. Ukoliko ne budete spremni da se poravnate sa mojim vlastodavcima, bicemo prinudjeni da povedemo spor radi ostvarivanja autorskih prava koja nam pripadaju.Punomocnik Dragicevic L.Slavoljub,Despotovac,ulica Radnicka broj 25/1. Preporuceno".

Izvesno je da Marinkovic nije prihvatio ponudjenu nagodbu za svojevrsnu deobu prava autorstva pesme ,,Tamo daleko" sa tekstopiscem Zastavnikovicem. Vec naredne godine — 1968. izdao je u Parizu partituru za ovu kompoziciju sa naznakama: ,,Tamo daleko — musique de Georges Marinkovitch; paroles de Georges Marinkovitch".




-Igrale se delije
Pesmu koja je ozloglasena kao nacionalisticka pre 102 godine napisao je tada popularni pesnik Milorad Petrovic Seljancica.
Ozloglasena kao nacionalisticka i najstarija medju slicnim pesmama je „Igrale se delije“, koju je pre 102 godine napisao Milorad Petrovic Seljancica. Nadimak je dobio po naslovu svoje zbirke pesama. Savremenici svedoce da je u mladosti uvek bio u sumadijskoj narodnoj nosnji, a da je o vratu nosio amajliju - platneni zamotuljak s grumenom zemlje s njiva svoje rodne Velike Ivance.


 

-Kucerak u Sremu
Vlada Kanic je stihove napisao u jednom dahu, jedne maglovite subote u dalekom Stavangeru, a posvecena je njegovom ocu Milanu.

Vlada Kanic muzikom je poceo da se bavi ranih sezdesetih godina kao student. Na Omladinskom festivalu u Subotici 1963. osvaja nagradu publike, a na Beogradskom prolecu debituje 1967. A onda, sasvim slucajno, dobija dvomesecni aranzman u jednom hotelu u Norveskoj, tamo se zeni mestankom, zaposljava se kao gradjevinski inzenjer, dobija troje dece, i prestaje da se bavi muzikom.
 

8.Inspiracija
-Tose Proeski-Poljsko cvijece




-Bijelo dugme-Ima neka tajna veza

,,Stihovi govore o zatvorskom cuvaru koji citav svoj radni vijek, a to je 40 godina, provodi u zatvoru. Za to vrijeme i najveci kriminalci odlaze, zavrsava im se robija, a samo on i dalje ostaje", objasnio je Brega.






-Magazin i Olivera Markovic-Pa nek' zivi rad




 

Djordje Balasevic – D-mol

„Ja sam prikriveni depresivac. Jednom sam rekao – „danas sam ruski nastiman“ – izraz koji se danas retko koristi, a opisuje tuzno i ceznjivo raspolozenje – „danas sam u nekom molu, ali ne u g, vec u tamnoplavom d-molu“. To se desava u nekim trenucima ceznje za nekom osobom koja u tom trenutku uopste ne mora da bude daleko.

Mojoj zeni Olji rekao sam: „Ne moram da odem u Australiju pa da odande ceznem za tobom. To moze da se desi i kada si ti na pijaci, a nekad se desava dok samo spavas.“ Dakle, „D-mol“ je pesma o ceznji i iako se ta rec nigde ne pominje u pesmi, na koncertima se odmah jave svi ceznjivi u publici.“ – Djordje Balasevic


 
-Snezana Savic-Topolska 18-pesma iz serije ,,Srecni ljudi" 

Ovu pesmu scenarista Sinisa Pavic napisao je povodom toga sto je njegova supruga Ljiljana Pavic,zivela na toj adresi.



9.Kolegijalnost

-Oliver Mandic-Probudi se na cas Tose je bio pevac za koga sam, za ovih mojih 56 godina, pomislio da bi jedini sa EX-YU prostora mogao da postane svetska zvezda. Iz postovanja prema njemu, njegovoj lepoti, covecnosti i talentu, resio sam da mu posvetim pesmu „Probudi se na cas". Pesma je nastala u studiju Garabeta Tavitjana i njegovog brata, a prateci vokal otpevala je Bebi Dol.-navodi Oliver Mandic(izjava iz 2010.godine).



-Djordje Balasevic je posvetio pesmu Arsenu Dedicu.



 

10.Potreba za tudjim
-Eric Clapton-Layla
Jedan od najvecih gitarista svih vremena Eric Clapton je svoju pesmu ,,Layla" posvetio suprugi George Harissona(gitarista grupe ,,The Beatles").



11.Kreativna posledica jedne rasprave
-Piloti-Ne veruj u idole
Kiki Lesendric,osnivac i vodja nekadasnjeg sastava ,,Piloti", u pesmi ,,Ne veruj u idole" zeleo je da isprovocira clanove grupe ,,Idoli",zbog svadje koju je njegova porodica imala sa porodicom  Srdjana Sapera,clanom ,,Idola".

 


12.Slucajnost
-Rokeri s Moravu-Stojadinka ovce sisa



13.Pesme posvecene glumicama
 
-Pesme posvecene Mileni Dravic
 
Arsen Dedic-Milena(autor Arsen Dedic)
 
 
Viktorija-A ja bez tebe(autor Ljubisa Bacic Baja)
 
 
-Pesme posvecene Sonji Savic
 
Arsen Dedic-Sanjam te(Arsen joj je posthumno posvetio ovu pesmu)


Elektricni orgazam-Debela devojka(razlog zasto joj je ova pesma posvecena,je taj sto se u svojoj ranoj mladosti zalila na svoje kilograme,kako navodi autor ove pesme Srdjan Gojkovic Gile)


 
14.Jos anegdota


Srodne teme:




Izvori:
Glossy  

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje